Ontworming hond

De meeste puppy's worden geboren met wormen. Ze worden besmet via de moedermelk, terwijl andere wormenbesmettingen worden verspreid door vlooien of de omgeving. Daarom is het advies om pups vanaf 2 weken te ontwormen. Daarna iedere 2 weken herhalen tot de leeftijd van 12 weken (minimaal tot 2 weken na het spenen), vervolgens maandelijks tot een leeftijd van een half jaar. Zogende teven worden met hetzelfde schema als de pups mee ontwormt, omdat ze via het likken van de (ontlasting van de) pups de larven weer binnen krijgt.

Volwassen honden lopen ook risico op wormbesmetting. Daarom is het advies om uw volwassen hond 4 x per jaar te ontwormen. Honden die vers vlees krijgen of veel prooidieren vangen hebben een hoger risico op een wormbesmetting, daarom adviseren wij om deze honden vaker te ontwormen (zie schema onder op deze pagina). Heeft u kinderen onder de 10 jaar dan is het advies om uw hond maandelijks te ontwormen. Dit geldt ook voor honden bij personen met verminderde weerstand.
Image
Image

Ontworming kat

Kittens worden niet besmet met wormen in de baarmoeder, daarom kan begonnen worden met ontwormen op een leeftijd van 3 weken en iedere 2 weken herhaald worden tot een leeftijd van 13 weken (minimaal tot 2 weken na het spenen), vervolgens maandelijks tot een leeftijd van een half jaar. Zogende poezen worden met hetzelfde schema als de kittens mee ontwormt, omdat ze via het likken van de (ontlasting van de) kittens de larven weer binnen krijgt.

Volwassen katten lopen ook risico op wormbesmetting. Daarom adviseren wij om uw volwassen kat 4 x per jaar te ontwormen. Binnenkatten hebben ook kans op wormen, daarom raden wij aan om binnenkat minstens 2 x per jaar te ontwormen. Buitenkatten die veel prooien vangen of slakken eten hebben een hoger risico op een wormbesmetting, daarom adviseren we om deze katten vaker te ontwormen. Zie schema onderaan deze pagina.

De Thuisdierenarts heeft ontwormtabletten voor uw hond en kat op voorraad.

Risicokaart ontwormen

Image

Over de ThuisDierenArts

Als dierenarts kom ik bij u aan huis. Uw dier controleer ik in zijn vertrouwde omgeving zonder de stress van vervoer naar een praktijk.